Danskerne er blevet mindre autoritetstro – Københavns Universitet

Sociologisk Institut > Om instituttet > Sociologisk Institut i pressen > Danskerne er blevet mi...

29. november 2017

Danskerne er blevet mindre autoritetstro

TV2 har netop sendt dokumentaren 'De respektløse danskere', der sætter fokus på den stigende rapportering om vold - både fysisk og verbal - der foregår mod offentligt ansatte. Lektor Marie Rosenkrantz Lindegaard forklarer tendensen med, at vi generelt har fået mindre respekt for autoriteter.

- Vi makker ikke bare ret i dag, og det er jo sådan set positivt, at vi føler, at vi har noget at sige. Men man kan diskutere, om det er gået lidt for vidt. I dag bliver der sat spørgsmålstegn til alt, siger Marie Rosenkrantz Lindegaard, der blandt andet har forsket i vold og chikane i det offentlige rum.

Hun mener, det kan være farligt, at man i så høj grad som i dag ikke kan acceptere, at der er nogen, der har ret til mere autoritet end andre.

- Vi er blevet dårlige til at respektere, at andre nogen gange har ret til at bestemme. Det er blevet sværere at acceptere, at vores egne behov ikke altid står i centrum.

Marie Rosenkrantz Lindegaard, Passager med pensionistkort amok på kontrollør - og det hele bliver filmet, TV2 Nyheder, d. 28.11.2017.