Muddermasker og fedtfrysning hitter: 'Unge jagter det ideelle – ældre vil af med appelsinhuden' – Københavns Universitet

Sociologisk Institut > Om instituttet > Sociologisk Institut i pressen > Muddermasker og fedtfr...

18. oktober 2017

De seneste år er der sket et boom i antallet af skønhedssaloner, der med navne som Skønhedsmagi, Beauty Secrets eller New Look tilbyder et liv uden appelsinhud, bumser og pigmentfejl, men med smukke øjenlåg og øjenskygge i isvinter farver.

I de danske gader har 1.360 klinikker inden for skønhed og hudpleje nu slået dørene op.

Det er 533 flere end i 2010, og det svarer til, at antallet af klinikker er steget med 64 procent i løbet af de seneste syv år.

De mange klinikker vidner om en tendens, som er i gang i hele verden: Folk går mere op i at pleje sig selv, fortæller Mads Meier Jæger, der er professor ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet og forsker i skønhed.

- Vi er blevet rigere og har fået mere tid til at gå op i de ting, som gør os glade, siger han.

Og der er mange gode grunde til, at folk jagter skønheden, fortæller Mads Meier Jæger.

- Smukke mennesker tjener mere, er gladere, får kortere straffe og har nemmere ved at låne penge i banken. Der er ingen ulemper i at være smuk, siger han.

Men man kan ikke købe sig til alt.

Faktisk viser en videnskabelig anerkendt undersøgelse fra Texas Universitet, at selvom kvinder valgte at bruge dobbelt så mange penge på skønhed som gennemsnittet, så havde det kun begrænset effekt, når folk skulle vurdere, om de faktisk stod foran en "babe."

- Folk er skarpe til at bedømme, om man ændrer udseende for meget. Hvis man ligner noget, der er løgn, er det bare ærgerligt, forklarer Mads Meier Jæger.

Mads Meier Jæger til dr.dk 17. oktober: Muddermasker og fedtfrysning hitter: 'Unge jagter det ideelle – ældre vil af med appelsinhuden'