Komparativt studie af kryptomarkeder

Digital investeringsgraf
Foto: Colourbox

PROJEKTET ER AFSLUTTET
Projekt periode: 1/1-2016-31/12-2017

Siden 2011 er en række af online illegale markeder, kryptomarkeder, vokset frem på mørkenettet, eller dark web, og har udvist eksplosiv økonomisk vækst. På trods af brede internationale samarbejder mellem politimyndigheder opererer mere end 20 kryptomarkeder i dag, og viser ingen tegn på at forsvinde. Tværtimod, er økonomien vokset fra cirka 40.000 USD dagligt i 2011 til over 600.000 USD i 2014.

Kryptomarkeder er dermed ikke længere en niche i internettets afkroge, men en aktiv, vedholdende og voksende scene, som primært faciliterer distributionen af illegale stoffer, men efterhånden også hackerredskaber, stjålne kreditkort og i visse tilfælde våben.

Forskningsprojektet trusselsvurderede kryptomarkedet i en dansk kontekst, og med udgangspunkt i Danmark og Skandinavien kortlagde regionale forskelle i salg og køb af illegale stoffer faciliteret via kryptomarkeder. I forlængelse heraf, studerede forskningsprojektet størrelsen af den ikke-stofrelaterede økonomi i form af eksempelvis stjålne kreditkort, hackerredskaber og internetkonti (eksempelvis Netflix, Spotify og Uber) fremskaffet via svindel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projektet blev støttet af:

Justitsministeriet logo

Komparativt studie af kryptomarkeder har modtaget støtte fra Justitsministeriets Forskningspulje

Projekt: Komparativt studie af kryptomarkeder
PI: Jakob Demant
Start: 1. januar 2016
Slut: 31. december 2017