Indslag med sociologer i podcasts og på radio/tv

(Oversigten omfatter podcasts og udvalgte længere radiointerviews og tv-optrædener) 

BFA - Følelser på job, episode 2: En ressource i samarbejde og opgaveløsning

September 2021: Er arbejdspladsen i stand til at bruge følelser og den energi, der ligger i relationer, som en ressource i løsningen af kerneopgaven? Lektor Poul Poder er gæst i denne podcast hvor bl.a. emotionel kapital og hvordan den anvendes på arbejdspladsen, er omdrejningspunktet.

Folketingets Ligestillingsudvalg: Ekspertmøde om ligeløn

16. juni 2021: Lektor Trine Pernille Larsen har bidraget med et oplæg om ligeløn til Folketingets Ligestillingsudvalg. Ekspertmøde om ligeløn omhandler hvilke redskaber der kan sikre ligeløn mellem kvindedominerede og mandsdominerede fag på det danske arbejdsmarked. 

Læs mere på Folketingets Ligestillingsudvalg's hjemmeside.

P1 Supertanker: Bevægelse i krop og sind

8. juni 2021: Lektor Inge Kryger Pedersen er gæst i P1-programmet Supertanker for bl.a. at diskutere, hvordan vores forhold til sport, idræt og bevægelse har ændret sig historisk, og hvordan vores valg af kropslige udfoldelser er med til at forme vores selvopfattelse og identitet. I programmet deltager også professor emeritus Ove Korsgaard fra DPU ved Aarhus Universitet.

Du kan høre indslaget her.

Den 2 Radio - Samfundsord: Bæredygtighed

29. maj: Lektor Anders Blok er sammen med Rasmus Willig, gæst i programserien Samfundsord. Programmet tager  udgangspunkt i deres nye bog "Den Bæredygtige Stat", og de taler med vært Janus Elmstrøm Lauritsen om klimaforandringerne der truer og hvordan den bæredygtige stat er en del af omstillingen. 

Hør programmet.

P1 - Følg pengene: Lønkamp på sygegangene

21. april: Lektor Nana Wesley Hansen deltager i programserien "Følg pengene" på P1 hvor hun kommenterer på at sundhedsvæsnet er på kanten af konflikt og sygeplejerskerne vil have mere i løn. 

Hør indslaget her.

Radio4 - Verdens lykkeligste arbejdsmarked: Er dagpengesatsen for lav?

15. marts 2021: Forskningsleder Mikkel Mailand udtaler sig i programserien "verdens lykkeligste arbejdsmarked" på Radio4, om hele udviklingen af dagpengesystemet, den danske flexicurity-model og den stigende tendens til, at lønmodtagere tegner private lønforsikringer. 

Hør hele podcasten.

Folketingets EU-Oplysning: Fordele og ulempter ved udenlandsk arbejdskraft

8. marts 2021: Lektor Jens Arnholtz medvirker her i en af Folketingets oplysningsvideoer om udenlandsk arbejdskraft i serien "Over grænsen". Serien sætter fokus på social dumping eller fair konkurrence? Og hvilke konsekvenser EU's frie bevægelighed har. 

Du kan se videoen her.

Netavisen Pio - EU under overfladen: Platformsøkonomi og det digitale arbejdsmarked

5. marts 2021: Lektor Anna Ilsøe er gæst i 'EU under overfladen', der kigger nærmere på platformsøkonomi og det digitale arbejdsmarked, som udfordrer lønmodtagerrettighederne. Podcasten spørger blandt andet, hvilken rolle EU skal have på området, og hvordan fremtiden ser ud for platformsarbejde.

Ud over Anna Ilsøe deltager europaparlamentariker Marianne Vind og formanden for 3F transport, Jan Villadsen. Hør podcasten

Radio4 - Verdens lykkeligste arbejdsmarked: Medlemsflugt fra fagbevægelsen?

1. marts 2021: I programserien på Radio4 stilles der skarpt på danskernes arbejdsliv. Hør Lektor Jens Arnholtz give sit bud på konsekvensen af medlemsflugten fra fagbevægelsen, og om fagbevægelsen selv kan vende udviklingen?

Programserien er tilgængelig på Radio4's hjemmeside og du kan høre podcasten her.

Radio4 - Kraniebrud: Social mobilitet og uddannelse

25. februar 2021: Lektor Kristian Karlson diskuterer, om uddannelse rent faktisk kan bryde den sociale arv, og hvad social mobilitet dækker over i programmet Kraniebrud. Det sker bl.a. med afsæt i et nyt studie af uddannelsesmobilitet. I programmet deltager også Manu Sareen, forfatter og tidligere minister. Hør podcasten

DR P1 Public Service: Frivillig under nedlukningen

24. februar 2021: Postdoc Jonas Toubøl fortæller i P1 Public Service om danskernes frivillige arbejde under corona-nedlukningerne og tiden derefter. Det sker med afsæt i resultaterne fra undersøgelsen af danskenes frivillighed under coronakrisen. Lyt til interviewet i P1 Public Service (starter 1:48 minutter inde i udsendelsen)

Radio4: Hjælper Hjælpepakkerne?

8. februar 2021: Denne podcast er en del af serien Verdens lykkeligste arbejdsmarked på Radio4. Arbejdsmarkedsforsker lektor Trine P. Larsen hjælper i denne podcast med at finde hoved og hale i de mange pakker og ordninger.

Hør podcasten på Radio4's hjemmeside

CHI Podcast: Hvorfor gør Jens ikke, som Mette siger? - De unge mænd og restriktionerne

28. januar 2021: Lektor Jakob Demant deltager i Copenhagen Health Innovations podcast om, hvorfor de unge mænd er overrepræsenterede i smittetallene under corona-epidemien og er mere tilbøjelige til at bryde restriktionerne. I podcasten deltager også psykokolog og forskningsleder på Rigshospitalet Svend Aage Madsen. Hør podcasten

Radio4 - Verdens lykkeligste arbejdsmarked: Den danske model

11. januar 2021: Centerleder på FAOS, Søren Kaj Andersen, gør i denne del af podcastserien "Verdens lykkeligste arbejdsmarked" lytterne klogere på den danske model: Hvad er “den danske model”, dens betydning for udviklingen af det danske arbejdsmarked og hvad er fremtidsudsigterne?

Hør hele podcasten.

DR: Deadline

30. december 2020: Lektor Anders Blok er sammen med etnograf Karen Lisa Salamon gæst hos Deadline for at diskutere, hvordan corona-pandemien på længere sigt vil forme og påvirke fremtidens samfund i forhold til bl.a. økonomisk tænkning, grøn omstilling, statens rolle og vores sociale liv

Se indslaget (begynder 19:38 inde)

Radio4: Nye overenskomster for offentligt ansatte

28. december 2020: Lektor Nana Wesley Hansen har besøgt Radio4 og udtaler sig om de kommende overenskomstforhandlinger. Kravene mellem parterne blev udvekslet i midten af december, og herefter starter forhandlingerne. Hvordan kommer forhandlinger til at udspille sig? Og hvilke krav og forventninger er der fra nogle af de mange faggrupper? 
Hør indslaget her.

DR P1 - Supertanker: Staten er ikke bæredygtig

15. december 2020: Lektor Anders Blok har sammen med sociolog Rasmus Willig været gæst i P1's Supertanker for med afsæt i deres nye bog, 'Den bæredygtige stat', at tale om, hvor de nuværende stater fejler, og komme med bud på, hvilke mulige veje vi kan gå for at undgå en klimakatastrofe. Hør programmet

Fagbladet 3F - Arbejd, arbejd: Kampen mod social dumping i modvind

4. december 2020: Lektor Jens Arnholtz udtaler sig i podkasten om kampen mod social dumping, og de benspænd kampen møder undervejs. Du kan høre podcasten Arbejd, arbejdSoundcloud.

Flere Med: Hvorfor fik Black Lives Matter så mange med i 2020?

4. december 2020: Lektor Nicole Doerr er gæst hos ’Flere Med’, som i en podcast spørger, hvorfor Black Lives Matter netop nu får så mange engageret i kampen mod politivold, som langt fra er noget nyt fænomen i USA. Flere Med er en faglig podcast lavet af sociolog Matthias Friis om arbejdet med at få større engagement i organisationer, foreninger og frivillige fællesskaber. Hør podcasten hos Flere Med

Radio4: Udfordringen – Det Offentlige

6. november 2020: Lektor Anders Blok, som er bogaktuel med ’Den bæredygtige stat’, gæster klimaprogrammet Udfordringen. Udsendelsen diskuterer i ugens udgave, hvordan den offentlige sektor kan reducere sit CO2-udslip, som står for cirka en fjerdedel af det samlede danske udslip. Anders Blok deltager sammen med Anette Juhl Winther, indkøbs- og udbudschef i Aarhus Kommune. Hør udsendelsen hos Radio4

Skolelederforeningen: Social ulighed og mulighederne for elever i skolen

29. oktober 2020: Skolerlederforeningen har i deres årsmødeuge inviteret professor Mads Meier Jæger på en spadseretur rundt om Arbejdermuseet for at høre, hvad der bestemmer social ulighed, betydningen af gode læringsmiljøer og skolens rolle, når det handler om at udligne sociale forskelle. Se indslaget hos Skolelederforeningen (find videoen under torsdag)

Heartbeats: Digitalisering og COVID-19

22. oktober 2020: Lektor Anna Ilsøe, der forsker i det digitale arbejdsmarked, deltager i fjerde afsnit af Heartbeats-podcasten 'På den anden side', der sætter fokus på digitaliseringen i Danmark. Ud over Anna Ilsøe består panelet af Karen Frøsig, adm. direktør i Sydbank, og Mads Raahede, der har erfaring med at implementere digitale løsninger for KPMG. Hør podcasten

DR Deadline: Debat om voldsforherligelse i hiphop-miljøet

3. oktober 2020: Lektor Jakob Johan Demant diskuterer sammen med journalist Rune Skyum-Nielsen volds- og banderomantik i det danske hiphop-miljø efter Outlandish-sangeren Waqas' opfordring til andre rappere om at undgå voldsforherligelse. Se indslag i DR Deadline (17:16 inde i udsendelsen)

TV2 News: Debat om grøn forskningsstrategi

27. september 2020: På vegne af Klima- og Omstillingsrådet diskuterer lektor Anders Blok på TV2 News regeringens nye udspil til en grøn forskningsstrategi med forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen. Han påpeger de udfordringer, der kan være for forskningsfrihed og langsigtet grundforskning, når man som regeringen satser snævert på nogle få og velkendte teknologiske områder.

Klimafolkemødet: Klimademokrati og den kommunale klimaindsats

3.-5. september 2020: Anders Blok, lektor og medlem af Klima- og Omstillingsrådet, og Bente Halkier, professor og medlem af Klimarådet, deltog i to af klimafolkemødets debatter om grøn omstilling. Begge kan ses på video.

I en paneldebat om klimademokrati taler Anders Blok bl.a. om, hvordan borgerinddragelse gennem kommunale ’omstillingsråd’ kan være med til at skabe folkeligt engagement i den grønne omstilling og afbalancere andre lokale interesser. Og i en debat om den kommunale klimaindsats forklarer Bente Halkier, hvorfor det er nødvendigt, at offentlige og private aktører skaber rammerne for, at borgerne kan ændre deres forbrugsvaner.

Se debatten med Anders Blok: Hvordan får vi et klimademokrati?
Se debatten med Bente Halkier: Kan kommunerne klare klimaet?

Videnskab.dk: Interview med forskere på Klimafolkemødet

5. september 2020: Lektor Anders Blok er én af tre forskere, som i en video optaget på Klimafolkemødet i Middelfart giver bud på, hvad der set med forskningsbriller bliver vigtigt i forhold til den grønne omstilling i Danmark. Videoen indgår i en reportage fra mødet. Se/læs video og artikel hos Videnskab.dk

DR P1 Morgen: Frivillighed under coronakrisen

24. juni 2020: Jonas Toubøl fortæller i et længere interview P1 Morgen om resultaterne fra undersøgelsen af danskenes frivillighed under coronakrisen. Desuden optræder han i lidt kortere indslag i henholdsvis P4 Morgen og TV Avisen Morgen.

Lyt til interviewet i P1 Morgen (starter 1:31.35 inde i udsendelsen)
Lyt også til indslagene i TV Avisen (11:00 inde) og P4 Morgen (2:09:10)

DR P1 - Public service: Erfaringer fra coronakrisen i arbejdet for grøn omstilling

17. juni 2020: Anders Blok, der er lektor ved Sociologisk Institut, taler som medlem af Klima- og Omstillingsrådet om, hvordan erfaringerne fra coronakrisen kan overføres i arbejdet med grøn omstilling. Det sker i et længere interview på P1 i programmet Public Service. Lyt til interviewet (begynder 14:25 inde i udsendelsen) 

Information - Den grønne løsning: Et borgerting kan hjælpe med at skabe en grøn økonomi efter corona

8. juni 2020: Almindelige danskere skal komme med forslag til klimatiltag i et såkaldt borgerting, hed det i den klimalovsaftale, som et politisk flertal indgik i vinter, men borgertinget er endnu ikke oprettet. Borgernes input vil ellers være oplagte i debatten om grøn genstart postcorona, siger lektor Anders Blok i denne udgave af Informations klimapodcast, Den grønne løsning. 
Lyt til podcasten

Fagbladet3F: Kæmpe ja til OK20 - og hvad kan vi forvente i 21?
Maj 2020: Podcast om OK20 produceret for Fagbladet3F. Medvirkende: Søren Kaj Andersen.
Hør podcast

FreshEd with Will Brehm: Unpacking School Internationalization

6. april 2020: Den ugentlige podcast FreshEd with Will Brehm, der formidler ny viden inden for uddannelsesforskning, taler med professor Claire Maxwell fra Sociologisk Institut, som sammen med Laura Engle and Miri Yemini har redigeret den nye Routledge-udgivelse ‘The Machinery of School Internationalisation in Action. Beyond the Established Boundaries’. Samtalen fokuserer på internationalisme-aspekter som eliteuddannelse, privatisering og racisme, men berører også den aktuelle corona-epidemis indvirkning på internationaliseringen. 

Lyt til podcasten (på engelsk)

ING/: Sådan lukker vi landet op igen

3. april 2020: Anna Ilsøe, lektor ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier/Sociologisk Institut, deltager i podcast, hvor hun sammen med en epidemiekspert og en trafikforsker giver bud på, hvordan samfundet under corona-krisen skal startes igen, og hvad vi vil kunne lære af krisen.

Lyt til podcasten

Weekendavisen: Corona – Halløj i risikosamfundet

18. marts 2020: Med afsæt i blandt andet Ulrich Becks tanker om risikosamfundet diskuterer Anders Blok, der er lektor ved Sociologisk Institut, nogle af de samfundsmæssige konsekvenser af corona-epidemien. I en særudgave af Weekendavisens podcastserie ’24 spørgsmål til professoren’, der har fokus på corona-pandemien, betegner han epidemien som et prisme, der stiller skarpt på forskellene mellem samfundstyper. For er det de autoritære, de liberale eller velfærdsstaten, som vil klare sig bedst igennem?

Lyt til podcasten ’Corona – Halløj i risikosamfundet’.

Klimapotcasten: Byerne belaster klimaet. Men de har også unikke muligheder for at drive den

9. marts 2020: Verdens mange byer bidrager markant til udledningen af drivhusgasser. Men byerne, f.eks. København, kan også blive centrum for den grønne omstilling, fortæller lektor Anders Blok fra Sociologisk Institut ved KU i Informations klimapodcast ’Den Grønne Løsning’.

Hør podcast med Anders Blok

Radio4: Verdens lykkeligste arbejdsmarked

17. februar 2020: Podcast om overenskomstforhandlinger og ny overenskomst i industrien i Radio4. Medvirkende: Søren Kaj Andersen.

Hør podcast

Fagbladet3F: Fritvalgskonto og mere i løn - bliv klogere på industriens overenskomst

10. februar 2020: Podcast om det første store forlig i Industrien i Fagbladet3F. Bl.a. om mindsteløn, fritvalgskonto og øremærket fædrebarsel. Medvirkende: Søren Kaj Andersen.

Hør podcast

Den sociologiske fantasi: Sundhedsbegrebet med Inge Kryger Pedersen

28. januar 2020: Bliver samfundet i stigende grad mere sygdomsramt? Og søger vi mod alternative behandlingsformer, når konventionel lægevidenskab fejler? Lektor Inge Kryger Pedersen giver os en rundtur i sociologien om sundhed.

Lyt til podcasten

Altinget: Drama, dynamik og snubletråde ved overenskomstbordet

14. januar 2020: Podcast om OK20 i Altinget. Medvirkende: Nana Wesley Hansen

Hør podcast

Radio4: Debat: Verdens lykkeligste arbejdsmarked

13. januar 2020: Podcast om OK20 i Radio4. Medvirkende: Nana Wesley Hansen

Hør podcast

Fagbladet3F: Klar til nye overenskomster: Løn, uddannelse, fritvalg og social dumping skal forhandles

Januar 2020: Podcast om OK20 produceret for Fagbladet3F. Medvirkende: Søren Kaj Andersen.
Hør podcast

Se også en oversigt over udvalgte podcasts fra 2018 og 2019