Indslag med sociologer i podcasts og på radio/tv

(Oversigten omfatter podcasts og udvalgte længere radiointerviews og tv-optrædener) 

Skolelederforeningen: Social ulighed og mulighederne for elever i skolen
29. oktober 2020: Skolerlederforeningen har i deres årsmødeuge inviteret professor Mads Meier Jæger på en spadseretur rundt om Arbejdermuseet for at høre, hvad der bestemmer social ulighed, betydningen af gode læringsmiljøer og skolens rolle, når det handler om at udligne sociale forskelle.

Se indslaget hos Skolelederforeningen (find videoen under torsdag)

Heartbeats: Digitalisering og COVID-19
22. oktober 2020: Lektor Anna Ilsøe, der forsker i det digitale arbejdsmarked, deltager i fjerde afsnit af Heartbeats-podcasten 'På den anden side', der sætter fokus på digitaliseringen i Danmark. Ud over Anna Ilsøe består panelet af Karen Frøsig, administrerende direktør i Sydbank, og Mads Raahede, der har erfaring med at implementere digitale løsninger for KPMG.

Hør podcasten

DR Deadline: Debat om voldsforherligelse i hiphop-miljøet
3. oktober 2020: Lektor Jakob Johan Demant diskuterer sammen med journalist Rune Skyum-Nielsen volds- og banderomantik i det danske hiphop-miljø efter Outlandish-sangeren Waqas' opfordring til andre rappere om at undgå voldsforherligelse. 

Se indslag i DR Deadline (17:16 inde i udsendelsen)

TV2 News: Debat om grøn forskningsstrategi
27. september 2020: På vegne af Klima- og Omstillingsrådet diskuterer lektor Anders Blok på TV2 News regeringens nye udspil til en grøn forskningsstrategi med forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen. Han påpeger de udfordringer, der kan være for forskningsfrihed og langsigtet grundforskning, når man som regeringen satser snævert på nogle få og velkendte teknologiske områder.

Se indslag på TV2 News (cirka 3-4 minutter inde - kræver login)

Klimafolkemødet: Klimademokrati og den kommunale klimaindsats
3.-5. september 2020: Anders Blok, lektor og medlem af Klima- og Omstillingsrådet, og Bente Halkier, professor og medlem af Klimarådet, deltog i to af klimafolkemødets debatter om grøn omstilling. Begge kan ses på video.

I en paneldebat om klimademokrati taler Anders Blok bl.a. om, hvordan borgerinddragelse gennem kommunale ’omstillingsråd’ kan være med til at skabe folkeligt engagement i den grønne omstilling og afbalancere andre lokale interesser. Og i en debat om den kommunale klimaindsats forklarer Bente Halkier, hvorfor det er nødvendigt, at offentlige og private aktører skaber rammerne for, at borgerne kan ændre deres forbrugsvaner.

Se debatten med Anders Blok: Hvordan får vi et klimademokrati?
Se debatten med Bente Halkier: Kan kommunerne klare klimaet?

Videnskab.dk: Interview med forskere på Klimafolkemødet
5. september 2020: Lektor Anders Blok er én af tre forskere, som i en video optaget på Klimafolkemødet i Middelfart giver bud på, hvad der set med forskningsbriller bliver vigtigt i forhold til den grønne omstilling i Danmark. Videoen indgår i en reportage fra mødet.

Se/læs video og artikel hos Videnskab.dk

DR P1 Morgen: Frivillighed under coronakrisen
24. juni 2020: Jonas Toubøl fortæller i et længere interview P1 Morgen om resultaterne fra undersøgelsen af danskenes frivillighed under coronakrisen. Desuden optræder han i lidt kortere indslag i henholdsvis P4 Morgen og TV Avisen Morgen.

Lyt til interviewet i P1 Morgen (starter 1:31.35 inde i udsendelsen)
Lyt også til indslagene i TV Avisen (11:00 inde) og P4 Morgen (2:09:10)

DR P1 - Public service: Erfaringer fra coronakrisen i arbejdet for grøn omstilling
17. juni 2020: Anders Blok, der er lektor ved Sociologisk Institut, taler som medlem af Klima- og Omstillingsrådet om, hvordan erfaringerne fra coronakrisen kan overføres i arbejdet med grøn omstilling. Det sker i et længere interview på P1 i programmet Public Service. 

Lyt til interviewet (begynder 14:25 inde i udsendelsen) 

Information - Den grønne løsning: Et borgerting kan hjælpe med at skabe en grøn økonomi efter corona
8. juni 2020: Almindelige danskere skal komme med forslag til klimatiltag i et såkaldt borgerting, hed det i den klimalovsaftale, som et politisk flertal indgik i vinter, men borgertinget er endnu ikke oprettet. Borgernes input vil ellers være oplagte i debatten om grøn genstart postcorona, siger lektor Anders Blok i denne udgave af Informations klimapodcast, Den grønne løsning. 

Lyt til podcasten

Fagbladet3F: Kæmpe ja til OK20 - og hvad kan vi forvente i 21?
Maj 2020: Podcast om OK20 produceret for Fagbladet3F. Medvirkende: Søren Kaj Andersen.
Hør podcast

FreshEd with Will Brehm: Unpacking School Internationalization
6. april 2020: Den ugentlige podcast FreshEd with Will Brehm, der formidler ny viden inden for uddannelsesforskning, taler med professor Claire Maxwell fra Sociologisk Institut, som sammen med Laura Engle and Miri Yemini har redigeret den nye Routledge-udgivelse ‘The Machinery of School Internationalisation in Action. Beyond the Established Boundaries’. Samtalen fokuserer på internationalisme-aspekter som eliteuddannelse, privatisering og racisme, men berører også den aktuelle corona-epidemis indvirkning på internationaliseringen.

Lyt til podcasten (på engelsk)

ING/: Sådan lukker vi landet op igen
3. april 2020: Anna Ilsøe, lektor ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier/Sociologisk Institut, deltager i podcast, hvor hun sammen med en epidemiekspert og en trafikforsker giver bud på, hvordan samfundet under corona-krisen skal startes igen, og hvad vi vil kunne lære af krisen.

Lyt til podcasten

Weekendavisen: Corona – Halløj i risikosamfundet
18. marts 2020: Med afsæt i blandt andet Ulrich Becks tanker om risikosamfundet diskuterer Anders Blok, der er lektor ved Sociologisk Institut, nogle af de samfundsmæssige konsekvenser af corona-epidemien. I en særudgave af Weekendavisens podcastserie ’24 spørgsmål til professoren’, der har fokus på corona-pandemien, betegner han epidemien som et prisme, der stiller skarpt på forskellene mellem samfundstyper. For er det de autoritære, de liberale eller velfærdsstaten, som vil klare sig bedst igennem?

Lyt til podcasten ’Corona – Halløj i risikosamfundet’.

Klimapotcasten: Byerne belaster klimaet. Men de har også unikke muligheder for at drive den
9. marts 2020: Verdens mange byer bidrager markant til udledningen af drivhusgasser. Men byerne, f.eks. København, kan også blive centrum for den grønne omstilling, fortæller lektor Anders Blok fra Sociologisk Institut ved KU i Informations klimapodcast ’Den Grønne Løsning’.

Hør podcast med Anders Blok

Radio4: Verdens lykkeligste arbejdsmarked
17. februar 2020: Podcast om overenskomstforhandlinger og ny overenskomst i industrien i Radio4. Medvirkende: Søren Kaj Andersen.

Hør podcast

Fagbladet3F: Fritvalgskonto og mere i løn - bliv klogere på industriens overenskomst
10. februar 2020: Podcast om det første store forlig i Industrien i Fagbladet3F. Bl.a. om mindsteløn, fritvalgskonto og øremærket fædrebarsel. Medvirkende: Søren Kaj Andersen.

Hør podcast

Den sociologiske fantasi: Sundhedsbegrebet med Inge Kryger Pedersen
28. januar 2020: Bliver samfundet i stigende grad mere sygdomsramt? Og søger vi mod alternative behandlingsformer, når konventionel lægevidenskab fejler? Lektor Inge Kryger Pedersen giver os en rundtur i sociologien om sundhed.

Lyt til podcasten

Altinget: Drama, dynamik og snubletråde ved overenskomstbordet
14. januar 2020: Podcast om OK20 i Altinget. Medvirkende: Nana Wesley Hansen

Hør podcast

Radio4: Debat: Verdens lykkeligste arbejdsmarked
13. januar 2020: Podcast om OK20 i Radio4. Medvirkende: Nana Wesley Hansen

Hør podcast

Fagbladet3F: Klar til nye overenskomster: Løn, uddannelse, fritvalg og social dumping skal forhandles
Januar 2020: Podcast om OK20 produceret for Fagbladet3F. Medvirkende: Søren Kaj Andersen.
Hør podcast

Se også en oversigt over udvalgte podcasts fra 2018 og 2019