Podcasts med sociologer

(Oversigten omfatter ud over egentlige podcasts enkelte længere radiointerviews og tv-optrædener) 

DR P1 Morgen: Frivillighed under coronakrisen
24. juni 2020: Jonas Toubøl fortæller i et længere interview P1 Morgen om resultaterne fra undersøgelsen af danskenes frivillighed under coronakrisen. Desuden optræder han i lidt kortere indslag i henholdsvis P4 Morgen og TV Avisen Morgen.

Lyt til interviewet i P1 Morgen (starter 1:31.35 inde i udsendelsen)
Lyt også til indslagene i TV Avisen (11:00 inde) og P4 Morgen (2:09:10)

DR P1 - Public service: Erfaringer fra coronakrisen i arbejdet for grøn omstilling
17. juni 2020: Anders Blok, der er lektor ved Sociologisk Institut, taler som medlem af Klima- og Omstillingsrådet om, hvordan erfaringerne fra coronakrisen kan overføres i arbejdet med grøn omstilling. Det sker i et længere interview på P1 i programmet Public Service. 

Lyt til interviewet (begynder 14:25 inde i udsendelsen) 

Information - Den grønne løsning: Et borgerting kan hjælpe med at skabe en grøn økonomi efter corona
8. juni 2020: Almindelige danskere skal komme med forslag til klimatiltag i et såkaldt borgerting, hed det i den klimalovsaftale, som et politisk flertal indgik i vinter, men borgertinget er endnu ikke oprettet. Borgernes input vil ellers være oplagte i debatten om grøn genstart postcorona, siger lektor Anders Blok i denne udgave af Informations klimapodcast, Den grønne løsning. 

Lyt til podcasten

FreshEd with Will Brehm: Unpacking School Internationalization
6. april 2020: Den ugentlige podcast FreshEd with Will Brehm, der formidler ny viden inden for uddannelsesforskning, taler med professor Claire Maxwell fra Sociologisk Institut, som sammen med Laura Engle and Miri Yemini har redigeret den nye Routledge-udgivelse ‘The Machinery of School Internationalisation in Action. Beyond the Established Boundaries’. Samtalen fokuserer på internationalisme-aspekter som eliteuddannelse, privatisering og racisme, men berører også den aktuelle corona-epidemis indvirkning på internationaliseringen.

Lyt til podcasten (på engelsk)

ING/: Sådan lukker vi landet op igen
3. april 2020: Anna Ilsøe, lektor ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier/Sociologisk Institut, deltager i podcast, hvor hun sammen med en epidemiekspert og en trafikforsker giver bud på, hvordan samfundet under corona-krisen skal startes igen, og hvad vi vil kunne lære af krisen.

Lyt til podcasten

Weekendavisen: Corona – Halløj i risikosamfundet
18. marts 2020: Med afsæt i blandt andet Ulrich Becks tanker om risikosamfundet diskuterer Anders Blok, der er lektor ved Sociologisk Institut, nogle af de samfundsmæssige konsekvenser af corona-epidemien. I en særudgave af Weekendavisens podcastserie ’24 spørgsmål til professoren’, der har fokus på corona-pandemien, betegner han epidemien som et prisme, der stiller skarpt på forskellene mellem samfundstyper. For er det de autoritære, de liberale eller velfærdsstaten, som vil klare sig bedst igennem?

Lyt til podcasten ’Corona – Halløj i risikosamfundet’.

Klimapotcasten: Byerne belaster klimaet. Men de har også unikke muligheder for at drive den
9. marts 2020: Verdens mange byer bidrager markant til udledningen af drivhusgasser. Men byerne, f.eks. København, kan også blive centrum for den grønne omstilling, fortæller lektor Anders Blok fra Sociologisk Institut ved KU i Informations klimapodcast ’Den Grønne Løsning’.

Hør podcast med Anders Blok

Den sociologiske fantasi: Sundhedsbegrebet med Inge Kryger Pedersen
28. januar 2020: Bliver samfundet i stigende grad mere sygdomsramt? Og søger vi mod alternative behandlingsformer, når konventionel lægevidenskab fejler? Lektor Inge Kryger Pedersen giver os en rundtur i sociologien om sundhed.

Lyt til podcasten

Den Sociologiske Fantasi: Studenter-produceret podcast om digitalisering af arbejdsmarkedet
9. december 2019: Er nye digitale platforme ved at disrupte arbejdsmarkedet, som vi kender det? Og hvor sandsynligt er det, at din fremtidige kollega er en robot? I en ny podcast fortæller lektor Anna Ilsøe fra FAOS om digitaliseringen på arbejdsmarkedet. Podcasten er produceret af Den Sociologiske Fantasi, hvor to studerende på Sociologi formidler forskning gennem uformelle interviews med forskere. 

Hør podcast om digitalisering af arbejdsmarkedet med Anna Ilsøe.

Europæiske Ideer, Information Podcast: Vi skal tænke fuldstændig anderledes for at løse klimakrisen
Vi skal droppe vanetænkning og udvikle et helt nyt politisk kompas, hvis vi skal redde planeten, siger den franske filosof Bruno Latour i podcasten ’Europæiske Ideer’ i samtale med Nikolaj Schultz, ph.d. studerende ved Sociologisk Institut. 

Lyt her

Er forskningsfriheden til salg? Information podcast
Heine Andersen, professor emeritus ved Sociologisk Institut, formidler vigtigheden af og historien om forskningsfrihed i denne podcast hos Information.

Lyt her

Radio24syv: Hvor social er social arv? 
Mads Meier Jæger, professor ved Sociologisk Institut, forsker i social mobilitet og undersøger blandt andet den kulturelle kapital. Han er gæst i '24 spørgsmål til Professoren' på Radio24syv.

Radio24syv: Livet er data
Sune Lehmann forsker i Big Data. Han er fysiker og adjungeret professor på Sociologisk Institut og fortalte om sin forskning, da han gæstede '24 spørgsmål til Professoren' på Radio24syv.

Tænketanken DEA: De første skridt mod månen
Tidlig indsats for at bryde negativ social arv. Det er temaet i det første afsnit af en podcast fra Tænketanken DEA, hvor Kristian Karlson, der er lektor på Sociologisk Institut, deltager. Lyt med

Radio24syv: Kunstig intelligens styrer fremtiden 
Hvilke konsekvenser får det, når algoritmerne styrer? Sociolog Anders Blok fortæller i programmet Romerriget.