Hvorfor stiger antallet af narkotikaforgiftninger? – Københavns Universitet

09. november 2018

Hvorfor stiger antallet af narkotikaforgiftninger?

Rusmidler

Når narkotiske stoffer ændrer indhold og renhed, kan det resultere i flere forgiftninger, skriver Politiken, som har talt med Jakob Demant, lektor ved Sociologisk Institut.

Nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser en stigning til 2.523 registrerede forgiftninger (2017) fra 2.349 forgiftninger (2016). En af årsagerne til stigningen i forgiftninger kan være, at kokain findes i store mængder på det europæiske marked nu, hvilket resulterer i billigere priser og renere kvalitet, og det har konsekvenser for brugerne.

- De tager kokain og forventer, at det virker på én måde, men pludseligt er det langt stærkere, end de er vant til. Det kan give forgiftninger, siger Jakob Demant til Politiken.

Behov for sikker viden

Sociologer kan bidrage med en større forståelse af den konkrete situation, hvor brugerne indtager stoffer, forklarer Jakob Demant.

- Vi skal ikke alene se på, hvordan man indtager stoffer, men også hvem man er sammen med, hvilke sikkerhedsforanstaltninger fx i form af ikke påvirkede venner, og hvor man gør det.

- Vi har brug for en stabil og sikker viden om, hvordan forskellige gruppere af stofbrugere anvender deres stoffer for at kunne blive bedre til at forebygge eller reducere den risiko, som de tager, siger han.

Sociale medier øger tilgængelighed

Jakob Demant har også kommenteret på udviklingen af brugen af stoffet mdma til Ritzau, og på hvordan sociale medier øger tilgængeligheden af forskellige narkotiske stoffer.

- Det, vi kan se, er, at der inden for de sidste par år har været en relativ voldsom udvikling i brugen af mdma, som vi ikke har set i forhold til andre kendte stoffer. Stoffet er blevet mere tilgængeligt, og det er blandt andet på baggrund af digitale kanaler, siger Jakob Demant til Ritzau.

Læs mere hos Politiken: Flere narkotikaforgiftninger: »De tager kokain og forventer, det virker på én måde, men pludseligt er det langt stærkere, end de er vant til«

Hos BT: Overlæge: Unge mennesker skal kende stoffer inden de tager det

Hos Vice: Den her rusmiddelekspert mener stadig ikke, vi har lært noget som helst af mdma-relaterede dødsfald