10. december 2018

Hvordan bliver Danmark en bæredygtighedsstat?

Grøn omstilling

Lektor Anders Blok fortæller om bæredygtighedsstaten og om befolkningens vilje til grøn omstilling i flere medier.

En stor del af danskerne vil gerne gøre en forskel i forhold til vores klimaudfordring, skriver Politiken på baggrund af en rundspørge:

-Vi har 40-50 procent, som siger, at de er blevet mere indstillet på at gøre noget ved deres klimaaftryk. De følger en tendens, som i øjeblikket er stabilt opadgående for en del af befolkningen, siger klimasociolog Anders Blok til Politiken.

Men hvordan skaber vi som samfund markante ændringer ? 

I P1 Morgen fortæller Anders Blok om bæredygtighedsstaten - en stat, der har indarbejdet langsigtede bæredygtigheds-målsætninger som en fuldstændig integreret del af sit virke.

-     Det var meget bedre at komme i gang med at skabe bæredygtighedsstaten i går og for tredive år siden, end det er nu, men det er meget bedre at komme i gang i dag, end det er at komme i gang om fem år. For at lægge pres på det politiske system, skal der være en stærk folkelig bevægelse. Der skal simpelthen være et civilsamfund, der går foran, som viser en lang række konkrete initiativer, siger Anders Blok til P1 Morgen (lyt med her). 

Anders Blok mener, klimasociologien kan bidrage til løsninger:

- Der er brug for klimasociologiske studier af alle niveauer af social organisering. Fra familie og nabolag til virksomheder, byer, statsadministration, EU og transnationale netværk, i forhold til deres rolle i at forme og forandre såvel hverdagslige rutiner, medborgerskabsengagement, solidaritet og magt, siger han.