Forskning og impact

Meget af den viden, vi lever af og bruger til at udvikle vores samfund, stammer fra forskningen. Når samfundet tager denne viden til sig, taler vi om impact. Forskere ved Sociologisk Institut bidrager med ny viden til samfundet inden for områder som forbrug, bæredygtighed og klima, arbejdsmarked, køn og ligestilling, sundhed, rusmidler og social mobilitet.

Vores forskning skal bidrage til at ruste politikere eller praktikere til at udvikle vores samfund. Det kan være gennem sociologers deltagelse i råd og udvalg og brug af vores eksperter i medierne. Gennem konferencer, der formidler forskning til blandt andet praktikere, eller i mødet mellem forskere og samarbejdspartnere i forskellige forskningsprojekter.

Eksempler på sociologisk forskning med impact


Sociologisk forskning spiller hovedrolle i kampagne om konflikthåndtering i bussen

En ny kampagne skal forebygge konflikter mellem passagerer, chauffører og billetkontrollører i den offentlige transport. Det sker med brug af den nyeste forskning, men sat i scene med både video og tegneserier – og med forskeren selv i en sjælden hovedrolle.
Læs mere om kampagnen her

Billede fra kampagnevideo

Sociologer kaster nyt lys på det digitale arbejdsmarked

Flere og flere danskere tjener penge gennem internetplatforme som Happy Helper, der formidler privat rengøring i Danmark, og udlejningstjenester for private som Airbnb. Sociologers analyse af det digitale arbejdsmarked har vist, at flere end 100.000 danskere tjener penge via digitale arbejds- eller kapitalplatforme. På baggrund af sociologers tal indstillede SKAT til Skatterådet at lave et forsøg, der pålagde fem arbejdsplatforme oplysningspligt til SKAT omkring indtægter via platformene mm. 
Læs mere i impact casen 'Sociologer kaster nyt lys på det digitale arbejdsmarked' på fakultetets hjemmeside

Computerstyret brugerservice. Fotot: Colourbox

Sociologisk forskning bliver anvendt i initiativer til konflikthåndtering

Sociologer står bag nyskabende forskning med analyser af videooptagelser fra kontrollørers arbejde. Forskningen bliver anvendt som afsæt til en række tekniske og adfærdsbaserede initiativer i konflikthåndtering for billetkontrollører hos Trafikselskabet Movia. Læs mere i impact casen 'Sociologisk forskning bliver anvendt i initiativer til konflikthåndtering' på fakultetets hjemmeside

Busstop-knap. Foto: Colourbox