Merlin Schaeffer

Merlin Schaeffer

Lektor

Som sociolog arbejder jeg primært med international immigration. Det sker med særligt fokus på racemæssig og etnisk diskrimination, racemæssig og etnisk stratificering på de europæiske arbejdsmarkeder samt på indvandring set fra den politiske sociologis perspektiv. Mit arbejde bygger på avancerede statistiske metoder (social datavidenskab), som jeg anvender i analyserne af undersøgelsesdata, (online)eksperimenter, registerdata og geodata eller nye former for digitale data. Meget af min forskning har en komparativ vinkel, og jeg arbejder med at udvikle og fremme de statistiske metoder, der bruges i den komparative/sammenlignende forskning.

Aktuel forskning

For tiden berører mit arbejde følgende seks spørgsmål:

 1. Corona-epidemien: Hvilken indvirkning har de sociale distanceringspolitikker på hverdagens rutiner, den mentale sundhed og familielivet? Sammen med Jan Paul Heisig (WZB Berlin Social Science Center), Thomas Morton (KU Psykologi) og Séamus Power (KU Psykologi) foretager jeg i øjeblikket en online-’dagbogsundersøgelse’ af corona-epidemiens konsekvenser for den mentale sundhed og familielivet: KU Corona Diary
 2. Etnisk mangfoldighed: Hvordan påvirker voksende etnisk mangfoldighed samfundets sociale samhørighed? Se min nylige gennemgang og metaanalyse af emnet, som jeg har offentliggjort med Peter Dinesen (KU Statskundskab) og Kim Sønderskov (Aarhus Universitet).
 3. Oplevet og reel forskelsbehandling: Hvorfor synes påstande om diskrimination at blive mere udbredte, i takt med at vestlige samfund øger graden af lighed og frihed blandt indvandrede minoriteter? For at besvare dette spørgsmål vil jeg gennemføre et internetbaseret ’tillidsspil’ blandt en stor repræsentativ gruppe af den tyske befolkning. Denne forskning ligger i regi af et APAX-projekt, der er finansieret af det tyske forskningsråd (DFG).
 4. Mismatch mellem job og uddannelse: Hvordan kan vi forklare karriereforløb på europæiske arbejdsmarkeder blandt medarbejdere, hvis uddannelse og job ikke matcher hinanden? I dette projekt fokuserer Jonas Wiedner (WZB Berlin Social Science Center) og jeg på underuddannede, dvs. ansatte, hvis karriere rækker ud over deres formelle kvalifikationer. Se min seneste artikel om emnet med Jonas Wiedner, som snart vil blive udgivet i Research in Social Stratification and Mobility.
 5. Etnisk boligopdeling: Hvordan klarer indvandrere og deres efterkommere sig i almindelige forstæder? I dette WELLMOB-projekt, der er finansieret af det tyske forskningsråd (DFG), undersøger Sarah Carol (UC Dublin), Jonas Wiedner (WZB Berlin Social Science Center) og jeg den interne migration af personer med indvandrerbaggrund, herunder hvordan de klarer sig målt på selvoplevet trivsel, når de flytter til almindelige forstæder.
 6. Sammenlignende forskning: Hvordan kan vi udføre valide og pålidelige statistiske flerniveauanalyser ud fra små klyngeprøver? Se min seneste artikel om emnet med Martin Elff (Zeppelin University), Jan Paul Heisig (WZB Berlin Social Science Center) og Susumu Shikano (Universitetet i Konstanz), som snart vil blive udgivet i British Journal of Political Science.

Undervisnings- og vejledningsområder

På Sociologisk Institut underviser jeg primært i kvantitative metoder på de videregående kurser under kandidatuddannelsen. Herudover har jeg i min undervisning på andre universiteter givet teoribaserede introduktioner til sociologien og grundlæggende introduktioner til statistik.

For tiden underviser jeg hold i følgende temaer:

 • Spatial Sociology
 • Introduction to R for Social Data Science
 • Applied Multilevel Modeling: Racism and Xenophoba
 • Sociology in the Age of Big Data

Udvalgte publikationer

 1. Udgivet

  Ethnic Diversity and Social Trust: A Narrative and Meta-Analytical Review

  Dinesen, Peter Thisted, Schaeffer, Merlin & Sønderskov, K. M., 2020, I : Annual Review of Political Science. 23, s. 441-465

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

 2. Udgivet

  Social Mobility and Perceived Discrimination: Adding an Intergenerational Perspective

  Schaeffer, Merlin, 2019, I : European Sociological Review. 35, 1, s. 65-80 16 s.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

 3. Contested Boundaries: Explaining Where Ethnoracial Diversity Provokes Neighborhood Conflict

  Legewie, J. & Schaeffer, Merlin, 2016, I : American Journal of Sociology. 122, 1, s. 125-161

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

 4. The Costs of Simplicity: Why Multilevel Models May Benefit from Accounting for Cross-Cluster Differences in the Effects of Controls

  Heisig, J. P., Schaeffer, Merlin & Giesecke, J., 2017, I : American Sociological Review. 82, 4, s. 796-827

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningfagfællebedømt

Udvalgte aktiviteter

 1. Journal of Ethnic and Migration Studies (Ekstern organisation)

  Schaeffer, Merlin (Medlem)
  2018

  Aktivitet: Medlemsskab - typerMedlemskab af udvalg, råd og nævn

???prizes_activities???

 1. ASA Outstanding Article Publication in Mathematical Sociology Award

  Schaeffer, Merlin (Modtager) & Joscha Legewie (Modtager), 1 jun. 2018

  Pris: Priser, stipendier, udnævnelser

 2. ASA Distinguished Contribution to Scholarship in Population Award

  Schaeffer, Merlin (Modtager) & Joscha Legewie (Modtager), 1 sep. 2017

  Pris: Priser, stipendier, udnævnelser

 3. DGS Anatol Rapoport Prize

  Schaeffer, Merlin (Modtager), Jutta Höhn (Modtager) & Céline Teney (Modtager), 1 sep. 2016

  Pris: Priser, stipendier, udnævnelser

ID: 191349312