Dietary Change Toward Less Meat Consumption: A qualitative investigation of dietary change in everyday food practices

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

Standard

Dietary Change Toward Less Meat Consumption : A qualitative investigation of dietary change in everyday food practices. / Jørgensen, Morten Wendler.

2023. 141 s.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportPh.d.-afhandlingForskning

Harvard

Jørgensen, MW 2023, Dietary Change Toward Less Meat Consumption: A qualitative investigation of dietary change in everyday food practices.

APA

Jørgensen, M. W. (2023). Dietary Change Toward Less Meat Consumption: A qualitative investigation of dietary change in everyday food practices.

Vancouver

Jørgensen MW. Dietary Change Toward Less Meat Consumption: A qualitative investigation of dietary change in everyday food practices. 2023. 141 s.

Author

Jørgensen, Morten Wendler. / Dietary Change Toward Less Meat Consumption : A qualitative investigation of dietary change in everyday food practices. 2023. 141 s.

Bibtex

@phdthesis{430c303114624819851290690b0ba175,
title = "Dietary Change Toward Less Meat Consumption: A qualitative investigation of dietary change in everyday food practices",
abstract = "Afhandlingen unders{\o}ger forskellige aspekter af vilk{\aa}rene for kost{\ae}ndringer mod mindre k{\o}dforbrug i hverdagens madpraksisser. Med udgangspunkt i 27 semistrukturerede interviews og 3-dages fotodagb{\o}ger med unge danskere, der har reduceret deres k{\o}dforbrug, s{\aa}vel som i fire netv{\ae}rksfokusgrupper, analyserer jeg hverdagspraksisserne madforsyning, madlavning og spisning. Afhandlingen tr{\ae}kker p{\aa} praksisteori, og bidrager til den eksisterende litteratur inden for mad-, hverdags og madoml{\ae}gningssociologien ved at s{\ae}ttefokus p{\aa}- og empirisk unders{\o}ge et hidtidigt underteoretiseret og underunders{\o}gt emne, nemlig sociale dynamikker mellem madpraktikere.I l{\o}bet af tre forskningsartikler gennemf{\o}rer jeg tre delunders{\o}gelser. Den f{\o}rste artikel unders{\o}ger hvad oml{\ae}gningsprocesser mod et reduceret k{\o}dforbrug indeb{\ae}rer for praktikeren. Den anden artikel unders{\o}ger hvordan k{\o}dets rolle i madpraksisser bliver forhandlet og etableret gennem sociale interaktioner mellem praktikere. Den tredje artikel unders{\o}ger hvordan madpraksisser bliver formet af deres koblinger til andre hverdagspraksisser.Artikel 1 viser, p{\aa} baggrund af en analyse af mine interviewdata, hvordanoml{\ae}gningsprocesser kr{\ae}ver arbejde af praktikerne. Dels i form af at praktikerne skal udvikle nye m{\aa}der at k{\o}be ind, lave mad og spise p{\aa}, dels i form af at de skal retablere den sociale koordination af madaktiviteter med andre praktikere. Artikel 2 tr{\ae}kker p{\aa} b{\aa}de fokusgruppeog interviewdata og viser hvordan arrangementer af sociale interaktioner kan inducere ogprefigurere s{\ae}rlige typer madperformances, ved at g{\o}re kostoml{\ae}gning mod mindre k{\o}dforbrug enten mere eller mindre socialt acceptabelt og udfordrende. Artikel 3 analyserer interviewdata, og viser hvordan madperformances er b{\aa}de rumligt-temporalt og social forankrede i konfigurationer af andre hverdagspraksisser, hvilket p{\aa}virker vilk{\aa}rene for kostoml{\ae}gning mod et reduceret k{\o}dforbrug. Tilsammen bidrager afhandlingen til mad- og hverdagssociologien med detaljerede indsigter i hvordan organiseringen af hverdagens madpraksisser former vilk{\aa}rene for kostoml{\ae}gning mod et reduceret k{\o}dforbrug, og diskuterer resultaternes implikationer for politik ogforandringsinitiativer.",
author = "J{\o}rgensen, {Morten Wendler}",
year = "2023",
month = jan,
day = "5",
language = "English",
isbn = "978-87-7209-509-7",

}

RIS

TY - BOOK

T1 - Dietary Change Toward Less Meat Consumption

T2 - A qualitative investigation of dietary change in everyday food practices

AU - Jørgensen, Morten Wendler

PY - 2023/1/5

Y1 - 2023/1/5

N2 - Afhandlingen undersøger forskellige aspekter af vilkårene for kostændringer mod mindre kødforbrug i hverdagens madpraksisser. Med udgangspunkt i 27 semistrukturerede interviews og 3-dages fotodagbøger med unge danskere, der har reduceret deres kødforbrug, såvel som i fire netværksfokusgrupper, analyserer jeg hverdagspraksisserne madforsyning, madlavning og spisning. Afhandlingen trækker på praksisteori, og bidrager til den eksisterende litteratur inden for mad-, hverdags og madomlægningssociologien ved at sættefokus på- og empirisk undersøge et hidtidigt underteoretiseret og underundersøgt emne, nemlig sociale dynamikker mellem madpraktikere.I løbet af tre forskningsartikler gennemfører jeg tre delundersøgelser. Den første artikel undersøger hvad omlægningsprocesser mod et reduceret kødforbrug indebærer for praktikeren. Den anden artikel undersøger hvordan kødets rolle i madpraksisser bliver forhandlet og etableret gennem sociale interaktioner mellem praktikere. Den tredje artikel undersøger hvordan madpraksisser bliver formet af deres koblinger til andre hverdagspraksisser.Artikel 1 viser, på baggrund af en analyse af mine interviewdata, hvordanomlægningsprocesser kræver arbejde af praktikerne. Dels i form af at praktikerne skal udvikle nye måder at købe ind, lave mad og spise på, dels i form af at de skal retablere den sociale koordination af madaktiviteter med andre praktikere. Artikel 2 trækker på både fokusgruppeog interviewdata og viser hvordan arrangementer af sociale interaktioner kan inducere ogprefigurere særlige typer madperformances, ved at gøre kostomlægning mod mindre kødforbrug enten mere eller mindre socialt acceptabelt og udfordrende. Artikel 3 analyserer interviewdata, og viser hvordan madperformances er både rumligt-temporalt og social forankrede i konfigurationer af andre hverdagspraksisser, hvilket påvirker vilkårene for kostomlægning mod et reduceret kødforbrug. Tilsammen bidrager afhandlingen til mad- og hverdagssociologien med detaljerede indsigter i hvordan organiseringen af hverdagens madpraksisser former vilkårene for kostomlægning mod et reduceret kødforbrug, og diskuterer resultaternes implikationer for politik ogforandringsinitiativer.

AB - Afhandlingen undersøger forskellige aspekter af vilkårene for kostændringer mod mindre kødforbrug i hverdagens madpraksisser. Med udgangspunkt i 27 semistrukturerede interviews og 3-dages fotodagbøger med unge danskere, der har reduceret deres kødforbrug, såvel som i fire netværksfokusgrupper, analyserer jeg hverdagspraksisserne madforsyning, madlavning og spisning. Afhandlingen trækker på praksisteori, og bidrager til den eksisterende litteratur inden for mad-, hverdags og madomlægningssociologien ved at sættefokus på- og empirisk undersøge et hidtidigt underteoretiseret og underundersøgt emne, nemlig sociale dynamikker mellem madpraktikere.I løbet af tre forskningsartikler gennemfører jeg tre delundersøgelser. Den første artikel undersøger hvad omlægningsprocesser mod et reduceret kødforbrug indebærer for praktikeren. Den anden artikel undersøger hvordan kødets rolle i madpraksisser bliver forhandlet og etableret gennem sociale interaktioner mellem praktikere. Den tredje artikel undersøger hvordan madpraksisser bliver formet af deres koblinger til andre hverdagspraksisser.Artikel 1 viser, på baggrund af en analyse af mine interviewdata, hvordanomlægningsprocesser kræver arbejde af praktikerne. Dels i form af at praktikerne skal udvikle nye måder at købe ind, lave mad og spise på, dels i form af at de skal retablere den sociale koordination af madaktiviteter med andre praktikere. Artikel 2 trækker på både fokusgruppeog interviewdata og viser hvordan arrangementer af sociale interaktioner kan inducere ogprefigurere særlige typer madperformances, ved at gøre kostomlægning mod mindre kødforbrug enten mere eller mindre socialt acceptabelt og udfordrende. Artikel 3 analyserer interviewdata, og viser hvordan madperformances er både rumligt-temporalt og social forankrede i konfigurationer af andre hverdagspraksisser, hvilket påvirker vilkårene for kostomlægning mod et reduceret kødforbrug. Tilsammen bidrager afhandlingen til mad- og hverdagssociologien med detaljerede indsigter i hvordan organiseringen af hverdagens madpraksisser former vilkårene for kostomlægning mod et reduceret kødforbrug, og diskuterer resultaternes implikationer for politik ogforandringsinitiativer.

M3 - Ph.D. thesis

SN - 978-87-7209-509-7

BT - Dietary Change Toward Less Meat Consumption

ER -

ID: 387976967