Vikarer inden for og uden for den danske model

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningfagfællebedømt

Standard

Vikarer inden for og uden for den danske model. / Andersen, Søren Kaj; Karkov, Rasmus.

Insidere og outsidere: Den danske models rækkevidde. red. / Trine P. Larsen. 1. udg. Kbh. : Djøf Forlag, 2011. s. 155-173.

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapportBidrag til bog/antologiForskningfagfællebedømt

Harvard

Andersen, SK & Karkov, R 2011, Vikarer inden for og uden for den danske model. i TP Larsen (red.), Insidere og outsidere: Den danske models rækkevidde. 1. udg, Djøf Forlag, Kbh., s. 155-173.

APA

Andersen, S. K., & Karkov, R. (2011). Vikarer inden for og uden for den danske model. I T. P. Larsen (red.), Insidere og outsidere: Den danske models rækkevidde (1. udg., s. 155-173). Djøf Forlag.

Vancouver

Andersen SK, Karkov R. Vikarer inden for og uden for den danske model. I Larsen TP, red., Insidere og outsidere: Den danske models rækkevidde. 1. udg. Kbh.: Djøf Forlag. 2011. s. 155-173

Author

Andersen, Søren Kaj ; Karkov, Rasmus. / Vikarer inden for og uden for den danske model. Insidere og outsidere: Den danske models rækkevidde. red. / Trine P. Larsen. 1. udg. Kbh. : Djøf Forlag, 2011. s. 155-173

Bibtex

@inbook{76c7604bda554cbfac02480bc261b50b,
title = "Vikarer inden for og uden for den danske model",
abstract = "Traditionelt har vi haft en meget lav andel af vikarer p{\aa} det danske arbejdsmarked. Det er blevet forklaret med de fleksible danske ans{\ae}ttelses- og afskedigelsesregler. Med andre ord, n{\aa}r det er let at ans{\ae}tte og afskedige, hvorfor s{\aa} benytte vikarer? Men fra slutningen af 1990{\textquoteright}erne stiger vikarbesk{\ae}ftigelsen, og da den kulminerer i 2008, er den blevet tredoblet p{\aa} godt ti {\aa}r. Her bliver Danmark ramt af den finansielle krise, og vikarbesk{\ae}ftigelsen halveres nu hen over godt halvandet {\aa}r. Tiden fra 1990{\textquoteright}erne og frem markerer samtidig en periode, hvor vikararbejdet p{\aa} forskellig vis og i forskellige tempi er blevet skrevet ind i de kollektive overenskomster. P{\aa} sin vis er vikarbesk{\ae}ftigelse p{\aa} denne m{\aa}de blevet normaliseret – vikarer er blevet en del af det kollektive aftalesystem. Der er dog nogle aftaleomr{\aa}der, hvor der er forskelle mellem vikarers og fastansattes vilk{\aa}r. Adgang til efteruddannelse, opsparing af anciennitet vedr{\o}rende fx opsigelsesvarsler samt det forhold at funktion{\ae}rloven ikke d{\ae}kker vikarer, kan fremh{\ae}ves. Langt mere markant er det, at der er grupper af tilsyneladende f{\o}rst og fremmest {\o}steurop{\ae}iske vikarer, der arbejder uden overenskomst og i nogle tilf{\ae}lde til en l{\o}n, der ligger langt under de g{\ae}ldende overenskomsters mindstesatser. Det fremst{\aa}r som en bevidst omg{\aa}else af overenskomsterne, hvor det er en del af arbejdsgiverens strategi at tilknytte vikarer fra lavindkomst{\o}konomier, der er villige til at arbejde til en l{\o}n, der ligger under, hvad der ellers er s{\ae}dvanligt p{\aa} det danske arbejdsmarked. Her kommer de udenlandske vikarer til at udg{\o}re et egentligt B-hold p{\aa} det danske arbejdsmarked, der st{\aa}r uden for den danske model. I kapitlet pr{\ae}senteres f{\o}rst en r{\ae}kke hovedtal for udviklingen i vikarbesk{\ae}ftigelsen. Efter dette bliver en r{\ae}kke forklaringer p{\aa}, hvorfor virksomheder v{\ae}lger at anvende vikarer, introduceret. Efterf{\o}lgende handler det om overenskomstd{\ae}kningen af vikarer; hvordan den har fundet sted inden for forskellige overenskomstomr{\aa}der, samt hvordan der stadig er vikarer – s{\ae}rligt udenlandske vikarer – der arbejder uden overenskomstd{\ae}kning. Trods den generelle overenskomstd{\ae}kning af vikararbejdet er der variationer i sociale goder og rettigheder mellem vikarer og fastansatte – dette tages ligeledes op i kapitlet.",
author = "Andersen, {S{\o}ren Kaj} and Rasmus Karkov",
year = "2011",
language = "Dansk",
isbn = "9788757421293",
pages = "155--173",
editor = "Larsen, {Trine P.}",
booktitle = "Insidere og outsidere",
publisher = "Dj{\o}f Forlag",
edition = "1.",

}

RIS

TY - CHAP

T1 - Vikarer inden for og uden for den danske model

AU - Andersen, Søren Kaj

AU - Karkov, Rasmus

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Traditionelt har vi haft en meget lav andel af vikarer på det danske arbejdsmarked. Det er blevet forklaret med de fleksible danske ansættelses- og afskedigelsesregler. Med andre ord, når det er let at ansætte og afskedige, hvorfor så benytte vikarer? Men fra slutningen af 1990’erne stiger vikarbeskæftigelsen, og da den kulminerer i 2008, er den blevet tredoblet på godt ti år. Her bliver Danmark ramt af den finansielle krise, og vikarbeskæftigelsen halveres nu hen over godt halvandet år. Tiden fra 1990’erne og frem markerer samtidig en periode, hvor vikararbejdet på forskellig vis og i forskellige tempi er blevet skrevet ind i de kollektive overenskomster. På sin vis er vikarbeskæftigelse på denne måde blevet normaliseret – vikarer er blevet en del af det kollektive aftalesystem. Der er dog nogle aftaleområder, hvor der er forskelle mellem vikarers og fastansattes vilkår. Adgang til efteruddannelse, opsparing af anciennitet vedrørende fx opsigelsesvarsler samt det forhold at funktionærloven ikke dækker vikarer, kan fremhæves. Langt mere markant er det, at der er grupper af tilsyneladende først og fremmest østeuropæiske vikarer, der arbejder uden overenskomst og i nogle tilfælde til en løn, der ligger langt under de gældende overenskomsters mindstesatser. Det fremstår som en bevidst omgåelse af overenskomsterne, hvor det er en del af arbejdsgiverens strategi at tilknytte vikarer fra lavindkomstøkonomier, der er villige til at arbejde til en løn, der ligger under, hvad der ellers er sædvanligt på det danske arbejdsmarked. Her kommer de udenlandske vikarer til at udgøre et egentligt B-hold på det danske arbejdsmarked, der står uden for den danske model. I kapitlet præsenteres først en række hovedtal for udviklingen i vikarbeskæftigelsen. Efter dette bliver en række forklaringer på, hvorfor virksomheder vælger at anvende vikarer, introduceret. Efterfølgende handler det om overenskomstdækningen af vikarer; hvordan den har fundet sted inden for forskellige overenskomstområder, samt hvordan der stadig er vikarer – særligt udenlandske vikarer – der arbejder uden overenskomstdækning. Trods den generelle overenskomstdækning af vikararbejdet er der variationer i sociale goder og rettigheder mellem vikarer og fastansatte – dette tages ligeledes op i kapitlet.

AB - Traditionelt har vi haft en meget lav andel af vikarer på det danske arbejdsmarked. Det er blevet forklaret med de fleksible danske ansættelses- og afskedigelsesregler. Med andre ord, når det er let at ansætte og afskedige, hvorfor så benytte vikarer? Men fra slutningen af 1990’erne stiger vikarbeskæftigelsen, og da den kulminerer i 2008, er den blevet tredoblet på godt ti år. Her bliver Danmark ramt af den finansielle krise, og vikarbeskæftigelsen halveres nu hen over godt halvandet år. Tiden fra 1990’erne og frem markerer samtidig en periode, hvor vikararbejdet på forskellig vis og i forskellige tempi er blevet skrevet ind i de kollektive overenskomster. På sin vis er vikarbeskæftigelse på denne måde blevet normaliseret – vikarer er blevet en del af det kollektive aftalesystem. Der er dog nogle aftaleområder, hvor der er forskelle mellem vikarers og fastansattes vilkår. Adgang til efteruddannelse, opsparing af anciennitet vedrørende fx opsigelsesvarsler samt det forhold at funktionærloven ikke dækker vikarer, kan fremhæves. Langt mere markant er det, at der er grupper af tilsyneladende først og fremmest østeuropæiske vikarer, der arbejder uden overenskomst og i nogle tilfælde til en løn, der ligger langt under de gældende overenskomsters mindstesatser. Det fremstår som en bevidst omgåelse af overenskomsterne, hvor det er en del af arbejdsgiverens strategi at tilknytte vikarer fra lavindkomstøkonomier, der er villige til at arbejde til en løn, der ligger under, hvad der ellers er sædvanligt på det danske arbejdsmarked. Her kommer de udenlandske vikarer til at udgøre et egentligt B-hold på det danske arbejdsmarked, der står uden for den danske model. I kapitlet præsenteres først en række hovedtal for udviklingen i vikarbeskæftigelsen. Efter dette bliver en række forklaringer på, hvorfor virksomheder vælger at anvende vikarer, introduceret. Efterfølgende handler det om overenskomstdækningen af vikarer; hvordan den har fundet sted inden for forskellige overenskomstområder, samt hvordan der stadig er vikarer – særligt udenlandske vikarer – der arbejder uden overenskomstdækning. Trods den generelle overenskomstdækning af vikararbejdet er der variationer i sociale goder og rettigheder mellem vikarer og fastansatte – dette tages ligeledes op i kapitlet.

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 9788757421293

SP - 155

EP - 173

BT - Insidere og outsidere

A2 - Larsen, Trine P.

PB - Djøf Forlag

CY - Kbh.

ER -

ID: 37366164